Yapısal Kablolama

Artık sıkça duyduğumuz, bakır ve fiber kabloların sistem tarafında kabin içlerinde genişlemeye müsait modüler şekilde önceden projelendirilmiş, projeye uygun olarak, tüm testleri yapılmış ve etiketlenmiş şekilde tek yerde toplanmasına ve tüm  kablolama standardına yapısal kablo demekteyiz.

Kablo içlerinden elektrik kablosu gibi yüksek volt geçmeyen veri akışı sağlayan tüm kablo yapısına kısaca zayıf akım sistemleri bu sistemlerin kablolarının birleştiği tek nokta olan ve sonlandırıldığı proje bütününe yapısal kablo sistemi olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde ne kadar kablosuz sitemler artmış olsa da bilgi sistemlerinin temel iletişimi ve haberleşmesi hala bakır kablolar üzerinden sağlanmaktadır. Bakır kablolar protokollerden bağımsız çalıştıkları için uçlarına takılan cihazların ürettikleri sinyal ve protokollerle haberleşerek çalışır. Dolayısı ile bakır ve fiber balolar birçok dijital ve analog sistemin tüm sinyallerini kesintisiz şekilde taşıyabilmektedir. Kablosuz sistemlerin arttığı gibi kablolu sistemler ve zayıf akım sistemlerine eklenen cihazlarda paralel olarak artmaktadır. Eskiden telefon, coaxial veri kablolarından oluşan yapısal kablolama alt yapısı artık yerini neredeyse dijital dünyada yeni sistemlere teslim etmiştir.

Dijital ve analog sistemler kendi aralarında haberleşmeyi data iletimi ile yapan sistemlerdir bunlara zayıf akım sistemleri demekteyiz Başlıca IP Telefon,Santral, IP Santral, Analog Santral Akıllı Bina Sistemleri, Kapalı devre güvenlik kamerası CCTV ve IP Kamera Sistemleri, hızlı data iletimini sağlayan Cat5, Cat6, Cat7 kabloları, Fiber optik kablolar, otomasyon sistemleri, seslendirme ve acil anons sistem kabloları, Kartlı Geçiş Sistemleri, Parmak ve Yüz Tanıma Sistemleri, IP Tv, Hemşire çağrı sistemleri, Yangın algılama ve söndürme sistemleri, Uydu, SmaTv,

Yapısal kablolama doğru projelendirilmesi kadar alt yapı ve kablo çekimininde onun kadar doğru yapılması gerekmektedir. Veri iletişimi , haberleşme sağlayan kablolar ayrı tavalarda ve yüksek gerilime yakın bir noktada olmamalıdır. İçerisinden zayıf akım geçtiği için yüksek gerilim kablolardan frekanslar etkilenmekte ve test aşamasında kabloların doğru çalışmadığı tespit edilmektedir. Çekilen kabloların proje üzerinde doğru işaretlenmesi kablo çekim işlemlerinde gerekli izalasyonunun yapılması kablo sonlandırma kadar önemlidir.

Yapısal Kablolama Neden Önemlidir ?

Giderek genişleyen bilişim sistemleri ve otomasyon sistemleri alt yapısında sürekli revizyonlar ilaveler ve değişimler söz konusudur. Doğru kurgulanmamış alt yapı ve yapısal kablolama projesi ileride ciddi maliyet ve iş gücü kayıplarına neden olmaktadır. Modüler tasarımlara sahip, etiketlemesi, fluke testleri yapılmış, gerekli sertifikasyon lardan geçmiş olan alt yapılarda arıza olasılığı düşüktür. Genellikle 10 bilgisayar ve üzeri çalışan işletmeler dahil olmak üzere tüm işletmelerin ihtiyacı haline gelmiştir. Yapısal kablolama sisteminin önemi arızaların hızlı müdahale edilebilmesi tüm kabloların adresli olması olası sistem genişlemelerinde revizyonların ve eklentilerin kolay yapılmasını sağlamaktadır. Kampüs, veri merkezlerinde gibi projeler biraz daha karmaşık ve büyüktür şirketimiz kampüs, hastane, otel, veri merkezlerinin yapısal kablolama projelendirme uygulama sonlandırma test ve etiketleme işlerini anahtar teslim olarak yapmaktadır.

Akıllı Kablolama Nasıl Avantaj Sağlar ?

Akıllı Yapısal kablolama tek tip üzerinden yapıldığı projelerde network kablosu ip telefon kablosu yazıcı kablosu gibi farklı amaçlarda kullanılma imkanı sunmaktadır ve sahada esneklik getirmektedir. Kullanılan ürünlerin tamamı pach kablo, pach panel, kabin,  sonlandırma ucu ve kabloların belirli markalardan seçilip test ile raporlandığında bazı üretici firmalar 25 yıl gibi uzun süreler performans garantisi sunmaktadır. Sistemi tek marka üzerinden kurgulamak destek ve garanti açısından oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Kablo ucundaki aktif cihazın değişmesi durumunda telefon veya bilgisayar yazıcı yer değişimlerinde kabinet tarafından sadece bir pach kablonun yer değiştirilmesi ile sistemi hızlı bir şekilde çalışacaktır. Yüksek hızda ve geniş bantta data akışını sağlan yapısal kablo projeleri sürdürebilir çalışmaktadır.

Test Etiketleme Hizmeti Nedir ?

Çekilen ve sonlandırılmış tüm kabloların fluke cihazı ile metraj, kayıp, kopmuş yada hasar görmüş kabloların ve frekans kayıplarının ölçümlenmesi ve tek tek raporlanması gerekmektedir. Bu işlem yapısal kablolama ve sertifikasyon için önemlidir. Etiketleme işlemi network haritasının sürdürülebilir bir çalışma için en önemli etkendir. Örnek vermek gerekirse kablo yapısını bilen personel işten ayrıldığında yeni gelen personel hangi kablonun nereye gittiğini öğrenmesi zaman almaktadır. Dolayısıyla her kabinette hangi kablo nereye gittiği ifade eden network harita dökümleri olmalıdır. Bu şekilde iş deviri yapılmasa bile arızaya veya değişim revizyon süreçlerinde adaptasyon süresi ve iş gücü kaybı önlenmiş olur.

OTDR Testi Nedir ?

Fiber Optik kabloların çekilmesinden ve sonlandırılmasından sonraki işlem olan OTDR testi çekilen kablonun veya ekin kullanılan sonlandırma malzemelere kadar kalite kayıp kopukluk gibi verileri raporlayan bir testtir. Optic Time Domain Reflectometer kelimelerinin baş harflerinin kısaltması olan OTDR optik zaman alanı yansıtma ölçümlemesi olarak çevirebiliriz. Fiber optik kablonun kopuk yerinin tespit edilmesinden tutun tüm karakteristik özelliklerini ölçümlemesini sağlayan test sistemidir. OTDR testi ve özellikleri derin teknik içeriğe sahip olduğundan mantıksal ve yüzeysel olarak ana kullanım prensibi olarak yeterli bir bilgidir. Her fiber optik sonlandırma işleminde otdr testine ihtiyaç varmıdır sorusuna cevap verecek olursak her fiber optik sonlandırma cihazı yani füzyon cihazı bir takım testler yapmaktadır. bu testler kablonun arıza ve kalite durumunu otdr testi kadar hassas olmasa da birçok raporu vermektedir. dolayısı ile çok kritik bir kablo değilse belirli protokoller istenmiyorsa otdr testine ihtiyaç duyulmamaktadır. füzyon cihazının vermiş olduğu test ve rapor yeterli gelmektedir.

Sertifikasyon Nedir ?

Tüm yapısal kablolama kompanentlerinin kablo dahil aynı marka ve belirli standartlarda uygulanması, ve projeye uygun yapılması, kabul görmüş testten geçirilip raporlanması halinde üretici firmanın vermiş olduğu garanti sertifikası dır. Bazı firmalar 10 yıl olduğu gibi bazı firmalar 25 yıl performans garantisi vermektedir. Ülkemizde tamamen yerli ve kablo dahil tüm kompanentleri üreten firmalar vardır bunlar tse standartlarını karşılamaktadır. Bazı yerli kablo ve kompanent üreticileri ihaleler için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Bakır Kablo ve Fiber Kablo Arasında Ne fark Vardır ?

Bakır kablolar veri iletimini sınırlı metrajda ve frekansta karşılayabilmektedir. Belirli metraj aralıklarına swich hup yada endistüriyel sinyal güçlendiriciler kullanmak gerekmektedir. Yapısal kablolama için gerekli durumlarda fiber, bakır kablo ve kompanentleri kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse bakır kabloda frekans düşüklüğü 100 metreden başlarken fiber kabloda kilometreler kullanılabilmektedir. Tamamen kullanılacak sisteme göre kablo seçimi ve projelendirilmesi yapılması gerekmektedir.

Kablo Sonlandırma Nedir ?

Kablonun çekilmesi izalasyonunun yapılması kadar önemli bir faktör olan kablo sonlandırma. tamamen el işçiliği ve belirli aparat, cihazlar ile yapılmaktadır. Dolayısı ile kablo sonlandırma personeli işinde tecrübeli ve yeterlilik sertifikalarına sahip olmalıdır. Yapısal kablolama için en önemli aşaması olan kablo sonlandırma kabin içine reglajı yapılmış kabloların pach panelde verilen sıra numarasına göre data kablosu cinsine göre jack veya keystone gibi companentlerin montajlanması işlemidir. Doğru ve hassas sonlandırılmadığında arızalar ve network de olası hatalara sebep vermektedir.

Yapısal Kablolama Kompanentleri Nelerdir ?

  • Bakır Kablo
  • Cat5, Cat5e Cat6, Cat6a, Cat7,Cat8 UTP, FTP, STP, Zırhlı Kablo
  • Pach Panel
  • Pach Cord
  • Modüler Keystone, Jack, Connektör
  • Rack Kabin
  • Organizer
  • Fiber Optik Kablo
  • Singe Mod, Multi Mod Fiber Kablo
  • Pach Panel
  • Dublex Adaptör
  • Pach Cord
  • Kaset
  • Pigtail

Bakır Data Kablosu Çeşitleri Nelerdir ?

Cat5 Katagori 5 Data Kablosu  olarak tabir edilen kablo 8 adet çift sarmalı bakır kablodan oluşmaktadır. Kablo yoğunluğun az olduğu ve kısa mesafeler için tercih edilmektedir 100 Mhz de 10/100 Mbps Hızlarını desteklemektedir.
Cat6 Katagori 6 Data Kablosu olarak tabir edilen kablo 8 adet çift sarmalı bakır kablodan oluşmaktadır. Orta yoğunlukta projelerde kullanılmaktadır kısa mesafelerde 250 Mhz de 10/100/1000 Mbps hızlarını desteklemektedir.
Cat7 Katagori 7 Data Kablosu olarak tabir edilen kablo 8 adet çift sarmalı her sarmal alüminyum folye ile kaplanmıştır.Ayrıca tüm kabloların dışında şeffaf yanmaz naylon ve alüminyum sarmal teller ile çevrelenmiştir kablonun dış frekanslardan etkilenmesini engellemektedir. performansı ve sağlamlığı artıran kablo 600 ve 900 Mhz Kadar bant genişliği sunmakta ve 10/100/1000/10000 Mbps yani 10 Gb hızı kısa mesafede desteklemektedir.
Cat8 Katagori 8 Data Kablosu Henüz yeni uygulanmaya başlayan cat8 data kablosu sekiz adet çift sarmal bakır kablodan oluşmaktadır her sarmal alüminyum ile kaplanmıştır Cat7 ye oranla daha fazla koruma sağlamaktadır. Standart metrajda 2 Ghz bant genişliği ve 25 gb ve 30 metrede 40 gb te kadar hız testlerinden başarı ile geçmiştir.
Bakır Data Kablosu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Öncelikli kullanılacak bilgisayar yoğunluğu metraj kablonun dış veya iç mekanda mı kullanılacağı yangın çıktığında zehirsiz duman salgılaması kablo içindeki bakır oranı çekilecek hattın yakınlarından yüksek gerilim hattı geçip geçmediği Tava yada kablo kanalından mı çekileceği duvar içine mi uyulacağı gibi birçok konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. Kabloların sahip oldukları bağımsız test enstitülerinden almış olduğu sertifika Rohs certified belgesine sahip mi gibi detaylar uzun ömürlü ve performanslı yapısal kablolama sistemlerinde önemli etkenlerdir.

× Nasıl yardımcı olabiliriz?