Felaket Kurtarma Nedir ?

Microsoft, Google gibi büyük sistemler dahil olmak üzere 24 saat kesintisiz çalışma esasına göre tasarlanan sistemlerin başında gelmektedir. Sistemi tasarlarken sistemler arasındaki geçiş süresi en büyük etkenlerden biridir. Kurulum işletme, yönetme, maliyetlerini etkileyen faktörlerden biridir. Sistemler bütünü olan Felaket Kurtarma kurumun ihtiyaçlarının belirlenmesinden sonra çeşitli felaket planlarına göre tasarlanmaktadır. Sistem tasarımında sadece 24 saat çalışması esas değildir bilişim sistemleri ile sunulan hizmetin kesintisinde oluşabilecek zararın bilgi kaybının iş gücü kaybının hesaplanması gerekmektedir. Sistemleri ile karıştırılmamalıdır. Öncelik olarak çalışan sistemler doğal afet, elektrik kesintisi, internet servis sağlayıcı arızaları, yangın, su baskını gibi felaketlerde hizmet kaybının kurumu ne kadar etkiyeceği ön görülmesi gerekmektedir. Disaster Recovery Yedekleme Sistemleri ile karıştırılmamalıdır. Başlı başına farklı ve servis sağlayan server cihazlarının bire bir ikiz sistemlerinin farklı lokasyonlarda kurulması ile gerçekleştirilmesidir.

Felaket Kurtarma

Örneklemek gerekirse;

Kurumunun merkezi İstanbul’da ve kuruma ait tüm verilerin toplandığı veri merkezi bu lokasyonda bulunuyor. Şirket merkezinde bir felaket meydana geldiği düşünürsek. Hizmetlerin geri getirilmesindeki geçen süre iş gücü kaybı bilgi kaybının hizmetlerin verilemesinden kaynaklanan sorunların önlenmesi için farklı lokasyona kurulan veri merkezi ile tüm hizmetlerin kesintiye uğramadan çalışması sağlanır. Oluşturulan sistem şirket merkezindeki tüm sistemin bire bir aynısı ve eş zamanlı olarak tüm şubelerden gelen veriyi iki merkeze yazması sağlanır. iki merkezde real time olarak tutulan veriler lokasyondaki herhangi bir sorunda diğerinden hizmetlere devam etmesi sağlanır.

Felaket Kurtarma Nasıl Avantaj Sağlar ?

  • Sürdürülebilir kesintisiz hizmet
  • Bilgi kaybının önüne geçilmesi
  • Bilgi güvenliğinin sağlanması
  • İş gücü kaybını engeller
  • Yük dengeleme
  • Müşteri memnuniyeti sağlar

Kurtarma Planları Nelerdir Nasıl Yapıyoruz ?

Tüm sistem analizi yapıldıktan sonra aşamalı olarak olası felaket durumlarının gözden geçirilmesi, felaket durumunda hizmetin nasıl sağlanması gerektiğinin karar verilir. Gerekli replik donanım ve yazılımlar aşamaya göre belirlenir. İkiz sistem tamamen bulut-sanal alt yapısında olabildiği gibi sistemin bire bir aynısı bir veri merkezinde yada kurum içerisinde uygun olan bir yere konumlanabilir. Aktif-Aktif, Aktif-Pasif çalışacak sitemlerin belirlenmesi iş sürekliğini sağlayacak ve risklerin en aza indirecek olan ikiz sistemin tüm felaket senaryolara göre testlerinin yapılması belirli sürelerde tatbik edilmesi gerekmektedir.

  • Sallaştırma ile Felaket Kurtarma : Sanallaştırma kullanılarak sistem kaynaklarının geri getirilmesi dakikalar içinde mümkün olmaktadır. Oldukça verimli güvenli ve tek yerden yönetimini mümkün kılmaktadır. Felaket testlerinde uygulaması kolaydır. İçerik ve kopya doğrulaması sağlanmış ürünlerin kullanması gerekmektedir.
  • Ağ Felaket Kurtarma : Olası felaket durumlarında ağların felaketlerden kurtarılmasını içeren planların oluşturulması ağların karmaşık yapısını kurtarma durumlarını daha da zorlaştırmaktadır. Kullanılan sanal ağlar ve fiziksel ağların dokümantasyonun iyi yapılmış olması ve kullanılan ikiz sistemlerde eş zamanlı olarak güncellenmiş olması kurtarma süreçlerinin kısalmasında en büyük etkenler arasındadır.
  • Bulut Felaket Kurtarma : Sistemdeki kritik veri tabanından tüm sistemin replikasyonuna kadar genişletilebilir. Genelde 3.DR  olarak tercih edilmektedir. Uygun maliyetli bir çözüm olabilir fakat geri dönüşümde geçiş süreleri ve yönetimi göz önünde bulundurulmalıdır. Test ortamları sanallaştırma kadar kullanılabilir ve uygulanabilir durumdadır.
  • Veri Merkezleri Felaket Kurtarma : Veri merkezleri için kurgulanmış bir felaket kurtarma çözümüdür. Büyük işletmelerin sistem kurgularının replikasyonunun farklı lokasyona kurulması, tüm alt yapının server storage firawall switch gibi tüm donanımın incelip bire bir şekilde kurgulanmasını gerekmektedir. Sisteminin kurgulanmasında elektrik gücünden internet bant genişliğine kadar bir çok şey analiz edilmesi tüm riskler gözden geçirilmedir.

Hangi Kurumlar Kullanmalıdır ?

Başta hastane, otel, fabrika, hava alanları, tramvay ve demir yolları, sinyalizasyon merkezleri gibi hizmet kesintisi olduğu anda hayati durum teşkil edebilecek hizmet kesintisinde iş akısının tamamen durması ve birçok işi süreçlerini zincirleme olarak da insan ve yaşamın sürdürülebilirliğini etkileyecek tüm sistemlerde kullanılması gerekmektedir. Bunlara ek olarak sunulan hizmetin kesilmesi müşteri mağduriyeti getireceği için marka güvenini sarsılması ve itibarını kaybetmesine sebep olmaktadır.

× Nasıl yardımcı olabiliriz?