Network (Ağ ) Nedir ?

iki veya daha fazla bilgisayarın belirli protokollere dayanılarak birbirleri ile iletişim, haberleşmesine, veri alışverişi, veri transferi yapmasına network – ağ demekteyiz. Eski teknolojilerde sadece bilgisayarlar birbirleri ile bağlantı kurarken günümüzde bir çok sistem network mimarisine dahil olmaktadır. İki bilgisayar kendi aralarında bir kablo yada kablosuz olarak iletişim kurabilir. Birden fazla bilgisayarın olduğu durumlarda Swicth-Hub cihazlarını kullanmak gerekmektedir. Ağ üzerinde kullanılan cihazlar arttıkça sistem daha karmaşık ve yönetilmesi güçleşmektedir. Artık ağa bağlı cihazlar telefonlar, yazıcılar, kameralar, geçiş kontrol sistemleri gibi olabilmektedir. Tüm bu cihazlar kendi içlerinde belirli portlar ve protokoller ile iletişim kurmaktadır. 1960 lı yıllarda iki bilgisayar arasında başlayan serüven dünya yayılmış ve internet dediğimiz herhangi bir kısıtlama olmayan giderek genişleyen bir network oluşturmuştur.

Peki ağ oluşturmak iş hayatında nasıl olanaklar sunduğunu birkaç örnekle incelemek gerekirse eskiden yazıcılar sadece bağlı olduğu bilgisayar ile çalışmaktaydı. Network protokollerinde çalışabilen yazıcıların piyasa çıkması ile ağ üzerinde bir yazıcıdan tüm bilgisayarlar faydalanmaktadır. bununla birlikte işletim maliyetleri düşüp kullanım takip açısından birçok yenilik getirmiştir. Ağ üzerinde çalışmanın en büyük avantajlarından olan bir yazılımı yada programı ayrı bilgisayarlarda ortak çalışma alanları olmuş olmasıdır. Farklı lokasyonlardan hatta başka ülkelerden şehirlerden aynı program üzerinde işlem yapılıp gözetim yapılmasını sağlamıştır. buda işletmeler büyük olanaklar sağlamıştır.

Network – Ağ Tapolojileri ve Türleri Nedir ? 

İki yada daha çok bilgisayarın bağlantı şekillerini hiyerarşisini ve protokollerini şekillendiren sistem tasarımlarına tapolji demekteyiz. Ağ mimarisinde paylaşılan belgelerin server yazıcı ve yazılımların durumlarına göre hangi tapolojide bir ağ mimarisi kurgulayacağımıza karar veririz günümüzde bir çok tapolojiler kullanmazken genellikle  Star ve Tree tapolojisi sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Bus
  • Mesh
  • Star
  • Ring
  • Tree
  • Line

İntranet Nedir ?

İntranet TCP/IP protokolleri ile çalışan işletme içerisinde çalışan ve internete bağlı olmayan sadece işletmenin kullanımına sunulmuş ağ çeşitidir. intranet ağlarına sadece işletmeye ait ağ protokolleri ve bağlantılarına sahip olan kullanıcılar erişebilmektedir. internet üzerinden ulaşmak mümkün değildir. Extra güvenlik ve gizlik sağlar. Genellikle şirket içi özel yazılımlar intranetler üzerinde çalışmaktadır.

İnternet ve İntranet Arasındaki Fark Nedir ?

İnternet her hangi bir noktadan yönetilmeyen tamamen halka açık belirlenmiş kısıtlaması olmayan ağların bütününü ifade etmektedir. intranet, internetin aksine kapalı devre diyebileceğimiz bir ucu internete bağlı olmayan ağladır.

Lan Nedir ? ( Local Area Network )

Türkçe olarak yerel alan ağı olarak tanımladığımız kurum içerisindeki ağı ifade eden bir terimdir. Kurum içerisindeki TCP/IP yapısına uygun protokollere sahip olan her cihaz bir Lan üyesidir. 2 Bilgisayardan binlerce TCP/IP protokolü ile haberleşen cihazların oluşturuğu yerel ağda yetki verilen cihazların tümü birbirleri ile haberleşebilir veri alışverişi yapabilir. Günümüzde lan bağlı cihaz sayıları giderek artmaktadır. Ip telefon, yazıcı, kamera gibi bir çok örneği vardır.

Wan Nedir ? ( Wired Area Network )

Türkçe olarak geniş alan ağı olarak tanımladığımız kurum içerisindeki ağların intternete bağlanması ve internette bağlanan diğer Local area network yapılarının birbirleri ile bağlanması sonucu oluşan geniş ağlara verdiğimiz isimdir. Wan olarak tabir ettiğimiz ağlar bir şehir ülke gibi geniş alandaki tüm bilgisayarları kapsamaktadır. Yani bir şehirdeki tüm bilgisayarların belirli protokoller ile bağlanması şeklinde örnekleyebiliriz.

× Nasıl yardımcı olabiliriz?