Storage Sistemleri

Depolama alanları olarak kullanılan, mevcut olan yuvalara 24 adet Harddisk takılabilen birbirleri arasında yüksek veri transferi yapan cihazlardır. server sistemlerinin depolama alanları olarak kullanılır. Storage sistemleri bir veya daha sunucunun bağlantı kurabildiği içerisindeki birleştirilmiş geniş alanların ayrı server için tanımlama yapabilen akıllı depolama aygıtlarıdır. Sunucuların aksine cihaz üzerinde yüksek kapasite ram ve işlemci bulunmaz. Cihazın kullanım ve geliştirilme amacı yüksek kapasitelerde, yüksek hızlarda veri transferi yapabilen depolama alanları sunmaktır. Bu cihazlara sunucular özel bağlantı yolları kullandığı gibi network üzerinden ulaşması mümkündür. Sunucularda olduğu gibi Raid desteği ile üzerindeki harddisklerin birleştirilmesi ve daha güvenli olması sağlanmaktadır. Storage sistemlerine takılı disklerin hepsi birleştirilip bir harddisk gibi kullanılabildiği gibi onlarca kümeye ayrılıp onlarca server da kullanılabilir.

Storage Sistemlerinin Avantajları

Storage sistemleri genelde rack kasa şeklinde olmaktadır. işlemcisi olan depolama sistemine işlemcisiz kasalar eklenerek takılacak harddisk sayısınını artırmak mümkündür. Cluster yapısında 2 depolama cihazına aynı veriyi aynı anda yazmak mümkündür. Aktif aktif aktif pasif çalışma mantıklarını destekleyerek kusursuz güvenlik seçenekleri sunar. Server sistemlerinde olduğu gibi storage sistemlerinide ihtiyaca kapasiteye büyüme oranına göre iyi analiz edip yapılandırmak gerekir. bir işletmenin alt yapısı olarak düşünebileceğimiz server storage sistemleri bir kaç yılda değiştirilecek cihazlar değildir. İlk yatırım maliyetleri başta yüksek gibi gözükse de zaman içerisinde kendilerini sundukları olanak güvenlik ve hız ile amorti etmektedir. Kurgulanan server parkurunun en önemli cihazlarından bir tanesidir. Uzaktan yönetime izin verip tüm harddisklerin sağlık durumları kontrol edilebilir yönetimi tek taraflı esnek ve güvenli hale getirir. İş sürekliğini, verimliliğini arttıran, doğru yapılandırıldığında olası veri kayıplarını önleyen sanallaştırmada sistem yöneticilerinin işini kolaylaştıran cihazlardır.

Yeni nesil storage sistemlerinde flash diskler kullanılmaktadır performansı üst seviyelere çeken SSD tabanlı Flash diskler yüksek hızlarda veri yazma okuma işlemi sağlamaktadır. Son yıllarda eklenen yeni teknolojiler ile storage sistemleri sık kullanılan, canlı çalışan, veri ve işletim sistemi gibi verileri cash belleklerde ve flash disklerde tutmakta kullanım durumuna göre yüklü bilgiyi kategorize edip öncelik sırasına almakta flash disklerdeki trim teknolojisi ile çok ciddi performans artışları sağlamaktadır.

Depolama Sistemleri Bağlantı Türleri

Depolama cihazları birkaç bağlantı yöntemi ile sunulmaktadır. Bağlantı seçenekleri ve yöntemleri kullanılan sisteme göre kurulan yapıya performans, güvenlik ve esneklik sağlamaktadır. Kurgulanacak projeye ve ihtiyaca göre en uygun bağlantı ve sistem seçimi tercih edilmedir. Bağlantı türleri olarak das, nas, san olarak üç ana başlıkta toplayabiliriz.

Direct Attached Storage DAS

Doğrudan bağlı eklenmiş depolama aygıtı olarak Türkceştirebileceğimiz Das istasyonları mantıksal ve sistemsel olarak diğer depolama aygıtları ile aynı esaslarda çalışmaktadır. Yani güvenlik esneklik ve yüksek performans sağlar. Das sistemleri NAS ve SAN sistemlerinden ayıran en büyük özellik ağ üzerinden çalışmaması ve yalnızca bir bilgisayara takılı olarak çalışmasıdır. Sistemde uygun görülen bilgisayara Direct attach card takılarak ve direct attach cable ile storage ünitesine bağlayarak çalışmaktadır. Kart, kablo ve takılı olduğu slot cihazın özelliklerine göre veri yazma ve okuma hızı değişiklik göstermektedir.

Network Attached Storage NAS

Ağ bağlantılı depolama aygıtı olarak tükçeye çevirebileceğimiz Nas cihazları mantıksal olarak diğer depolama aygıtları gibi çalışmaktadır fakat Das cihazları gibi özel bir kart kullanmamaktadır cihazın üzerindeki network bağlantıları ile direk olarak network bağlanılarak çalışan cihaz sistemdeki network hızında veri transferi geçekleştirmektedir. cihaz ve bilgisayar sistemleri arasındaki bağlantı hızı sabit olduğu için ancak network üzerindeki bağlantı hızı kadar performans sunar ayrıca sistemin network yoğunluğu ve cihaza bağlantı sayısı mutlak şekilde NAS cihazlarının erişim hızını yavaşlatacaktır. Fakat bilgi güvenliği, disklerin yazma okuma hızı, esnekliği ve kapasite bakımından diğer storage cihazlarından farkı yoktur.

Storage Area Network SAN

Sanıldığın aksine SAN bir storage değildir. Storage area network bir depolama cihazı değil depolama cihazlarına özel kurgulanmış bir ağ çeşididir. sistem bütününde birden fazla storage varsa ve cluster yapısı gibi yapılar mevcutsa depolama aygıtlarına özel bir ağ kurgulanması gerekmektedir. Bu ağı norma switchler ile değil SAN Switch ler ile yapılandırmak gerekir SAN Switchler özel fiber kablolar ile server sistemlerine bağlanır ve yüksek hızda veri transferi olanağı sunar. SAN Switch ile kullanılan storage sistemlerinde bağlantı için portlar farklıdır bu cihazlara ne kadar SAN diye tabir edilse de alında storage ağlarına verilen isimdir. bu ağ üzerinde kullanılan depolama aygıtları DAS ve NAS daki gibi yüksek veri transfer hızları, bilgi güvenliği, esnek kullanım uzaktan yönetim ve tek yerden yönetim olanakları gibi bir çok olanaklara sahiptir. SAN grubu Storage cihazları DAS ve NAS cihazlarına göre bir üst grupda yer almakta ve daha büyük yapılarda kullanmak üzere tasarlanmıştır. Dolayısı ile saydığımız cihazların içerisinde gelişmiş yüksek hız ve üst düzey güvenlik önlemleri vardır.

Depolama Aygıtını Nasıl Seçmeliyim ?

Öncelikle alan genişliği seçmek veri transfer hızlarını belirme kullanım alanlarını ve kapasiteleri gibi bir çok kriter incelendikten sonra hangi sistemin kullanılacağına karar vermek gerekir. Sistem analizi diğer konularda olduğu gibi depolama cihazlarını seçerken de dikkat etmek gerekir. Bu konuda danışmanlık ve tecrübelerimizin aktarılması için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

× Nasıl yardımcı olabiliriz?