Zayıf Akım Nedir

Elektrik sistemleri yüksek gerilim orta gerilim ve alçak gerilim olarak ayrılmaktadır. Alçak gerilim diye tabir edilen voltaj evlerimizde kullandığımız 220 v olan sistemlerdir. Bazı ülkere göre değişiklik göstermektedir. Birde bunlardan daha düşük sinyaller ile çalışan yüksek voltaj içermeyen içerisinden sinyal ve dataların işlem yaptığı tüm alt yapı ve sistemlere zayıf akım olarak nitelendirmekteyiz. Zayıf akım alt yapısı yada cihazları her sistemde ayrı sinyaller gittiği için farklı kablo, alt yapı gerektiren ve ayrı uzmanlık gerektiren son derece hassas cihazların bağlandığı sistemlerin genelini içine almaktadır. Günümüzde zayıf akım projelerini elektirik mühendisleri yada uzmanlarından çok elektronik, haberleşme ve bilgisayar mühendisleri projelendirmektedir.

Zayıf Akım Sistemleri Nedir ?

Kendi içlerinde belirli MHz hz lerde bilgi alış verişi ve haberleşme yapan genellikle doğrudan bilgisayar sistemlerine bağlı olmayan TCP IP, Com Portları, RS232, USB portları yada özel portlar ile haberleşen tüm sistemlere zayıf akım sistemleri demekteyiz. Zayıf Akım Sistemleri otomasyon diye tabir ettiğimiz bütünsel yönetim sisteminin herbir kolunu oluşturur. Her biri sistem kendi alanında uzmanlık ister. Bunun sebebi artık cihazların eskisi gibi analog olmayışı. Dijital cihazların teknolojileri geliştikçe merkezi işlem birimi yani CPU ların kapasitesi arttıkça üstüne yüklenen rol sayısı fazlalaşmaktadır.

Yeni Sistemlerde Neler Değişti ?

Eski sistemler sadece Assembly ve c ile programlanırken yeni çıkan işlemciler birçok programlama dilleri ile programlamak mümkündür. Artık üst seviye yazılım katmanlarında çalışan cihazlar ve yazılımları sistemlere birçok özellik eklemekte bunun paralelinde yönetim işletim ve kurulumları karmaşıklaşmaktadır. Bir çok zayıf akım sistemi kendi yaptığı işin dışında başka fonksiyonlar ve raporlama, veri alma, veri çekme gibi işlevleri sunabiliyorlar.

Analog bir yangın ihbar sistemini ele alalım eski sistemlerde adresleme için cihazları program moduna alıp cihazın portuna bir numaratör bağlayıp yangın ihbar sistemi üreticisinin verdiği kılavuzdan numaralar aracılığı ile programlanmaktaydı. Oysa şu anda tüm bi işlemler IP network üzerinden bir ara yüz ile yapılmakta ve extra senaryolar eklenmektedir.

Analog çalışan anons sistemlerinde ses kayıtı yapılması için extra bir kayıt cihazı teyp gibi cihazlar eklenirdi şu andaki sistemlerde ses kaydı kaç anons yapılmış hangi mikrofon hangi kata anons yapmış gibi senaryolar ve kayıtları bilgisayarlardan takip etmek mümkün.

IP Santral ve Analog Santral Farkı ?

Günümüzde hala kullanılmakta olan analog santrallerde, her numara değişikliğinde kablo değişimi her takılan cihazda programların değişimini söz konusudur. Konsol telefon üzerinden üreticinin verdiği yönergeler ile numarik tuş takımı kullanılarak yapılmaktadır. Şuan ki IP Santal sistemlerinde kablo değişimi olmadan tüm network kablolarını kullanarak yapılmakta ve numara değişikliği gibi işlemler bilgisayarlar üzerinden yapılmaktadır. Numara değişikliği bir iki ayar ile sistemin yanında olmadan uzak bağlantı ile yapılmaktadır. Yanlış okumadınız İzmir’deki santrali istanbul’dan yönetmek Mümkün ! Hatta artık sanal santral hizmetleri bile giderek yaygınlaşmakta. Ses kayıt, anons içinde yıllarca yetecek alan ve yüzlerce anons, birçok varyasyonla karşımıza çıkmaktadır.

Zayıf Akım Sistemlerinde Yeni Teknoloji Neler Getirdi ?

Gelişen teknolji birçok fırsatlar sunmuş olsa da Zayıf Akım Sistemlerin gelişmesi yeni problemleri beraberinde getirdi. Anolog yapılara alışmış ürün tedarikçileri ve uygulamacılar IP Network yapısına ve işlemci yapısına hakim olmadıkları için karmaşık sistemleri yönetmekte ve kurumakta zorlanmaktadır. Her bir sistem kendi içinde karmaşık roller ve bilgisayar sistemlerine yakın protokoller barındırmaktadır. Aslında bu değişim iyi oldu günümüzde otonom binalar yapay zekalı sistemler giderek artmakta. Binalardaki zayıf akım sistemleri artık cep telefonundan yönetilebilir durumda.

Zayıf akım sistemlerinde Egeline size neler sunmakta ? Marka bağımsız ihtiyaca göre projeler geliştirmekte. Ar-ge, yazılım ve donanımlar üretmekte. Montaj personelinden destek personeline kadar kendi konusunda eğitimler vermektedir. Tüm network protokollerini bilen ip alt yapısına hakim zayıf akım personeli çalıştırmaktadır. Her sistem için ayrı bir uzman çalıştırmaktadır. Bilişim alanında Türkiye’deki ve ulusal pazardaki yaptığı projelerle sürekli öne çıkmaktadır. Bilişim konusundaki uzmanlığını Zayıf akım sistemlerinde de kullanmaktadır…

Proje Ürettiğimiz Başlıca Zayıf Akım Sistemleri

  • CCTV/ IP CCTV, Termal Kamera, Kapalı Devre, Mobese, Güvenlik Sistemleri
  • Geçiş Kontrol Sistemleri ( Access Control )
  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
  • Acil Anons ve Müzik Yayın Sistemleri
  • Konferans Salonu, Sinema Salonu
  • Akıllı Toplantı Odası Sistemleri
  • Hemşire Çağrı Sistemleri
  • Akıllı Otel Sistemleri
  • Işık ve Led Görüntü Sistemleri
  • İnterkom Sistemleri
  • Akıllı Bina Sistemleri
  • Otomasyon Sistemleri
  • IP Telefon Santral Sistemleri
  • Merkezi Uydu, SmaTV Sistemleri, IPTV, Media Server
  • Video Wall, Led Ekran Görüntü Sistemleri
  • Akıllı Yönetilebilir Ekran Sistemleri
× Nasıl yardımcı olabiliriz?